Mecanismele motivării în echipele hibride
Lucrul la distanță a oferit o mulțime de schimbări pozitive atât pentru angajați, cât și pentru echipele hibride și proprietarii de companii. Dar sunt mecanismele motivării aceleași în cazul echipelor hibride?
Un avantaj important al telemuncii este acela că “naveta” de la dressing la birou este mai mică de 2 minute. Plus flexibilitatea de a lucra de oriunde. Însă, deși pare că ne este mai bine să lucrăm așa, este util să recunoaștem că motivația este parte integrantă a succesului unei echipe de la distanță.
Fără ea, personalul demotivat este mai puțin productiv și mai puțin eficient, iar această demotivare se poate propaga rapid în echipă, crescând fluctuația personalului și amenințând stabilitatea managementului.
Un sondaj realizat de revista Forbes a constatat că 91% dintre angajați sunt total de acord că un manager cu o atitudine susținătoare contribuie la creșterea nivelului de satisfacție al membrilor echipei chiar și atunci când se lucrează de acasă.
De aceea, în acest articol prezentăm 5recomandări utile despre mecanismele motivării pentru a menține un nivel bun de motivație în echipele hibride:
1. Reamintește viziunea companiei
Discută cu colegii despre care sunt aspirațiile și obiectivele lor și leagă-le de viziunea și misiunea generală a companiei. Oamenii trebuie să simtă că munca lor contribuie la realizările și la creșterea afacerii pentru a se simți apreciați. Așa că asigură-te că le arăți care este modul în care munca pe care o fac contează.
Vorbește cu ei despre impactul pe care-l au în mod regulat. Concentrează-te pe ceea ce este important pentru modul în care funcționează afacerea și fă misiunea acesteia vizibilă pentru întreaga echipă pentru a menține mecanismele motivării oamenilor la cote înalte.
2. Oferă feedback în timp real
Dacă oamenii nu știu că fac o treabă proastă, pot continua să facă o treabă proastă la infinit. Așa că, organizează sesiuni regulate de feedback pentru a le spune angajaților cum se descurcă.
Creează un spațiu sigur, de comunicare deschisă, în care să simtă că pot vorbi sincer și asigură-te că recunoști munca grea, precum și realizările individuale și ale echipei.
Oferă cu laude și feedback corectiv, după cum este cazul. Stabilește așteptări clare pentru perioadele următoare, astfel încât oamenii să știe spre ce țintesc. Această activitate nu numai că va motiva echipa, ci va crește loialitatea și retenția.
3. Ai încredere în echipă
Dacă încrederea nu îți vine de la sine, atunci poate fi dificil să nu mai faci micro-management. Dar încrederea și autonomia vor da un impuls enorm echipei tale. Oamenii trebuie să-ți câștige încrederea, desigur, dar amintește-ți de ce i-ai angajat și lasă-i să-ți demonstreze că pot face o treabă bună cu ajutorul încrederii și sprijinului tău.
Cu oamenii care lucrează nesupravegheați, s-ar putea să te simți obligat să faci micro-management, dar acesta este un comportament de management toxic și va limita nu doar inovația ci și productivitatea și, cu siguranță, va demotiva forța de muncă, așa că stai departe de acest stil de lucru cu orice preț.
4. Profită de conectivitatea hibridă
„Biroul” improvizat de acasă în dormitor, în camera de zi sau în bucătărie poate fi lipsit de multe dintre facilitățile de la sediul firmei. Folosesc echipele tale cea mai bună tehnologie pentru a rămâne conectate la afacere? Un laptop standard are porturi și conectivitate limitate, așa că o stație de andocare universală este de ajutor și acasă și la birou.
O stație de andocare portabilă le permite angajaților să conecteze mai multe ecrane, un laptop, dispozitive USB și periferice, toate cu un singur cablu. Aceasta înseamnă că atunci când funcționează echipele hibrid, pot să-și conecteze laptopul și să înceapă să lucreze – de oriunde.
Acest lucru face tranziția între spațiile de lucru de la birou și de acasă mult mai ușoară și mai puțin stresantă și îi ajută pe angajați să rămână conectați oriunde lucrează activându-le mecanismele motivării.
Este esențial să ții oamenii la curent cu tot ce se decide. Dar nu toate interacțiunile trebuie să se refere la sarcinile de lucru; oamenii se simt își duc dorul unul celuilalt pentru că prieteniile se creează prin muncă. Așa că de ce să nu faci un call într-o zi de vineri după-amiază cu echipa pentru un scurt rezumat al săptămânii și o conversație despre weekend?
Acest lucru te va ajuta să creezi și să menții o legătură mai personală cu echipele de la distanță și să încurajezi deschiderea, făcându-i pe toți să se simtă conectați, incluși și apreciați.