Ce ajustări la previziunile de creștere fac companiile la finalul 2019?
Cercetarea Evoluția afacerilor în 2019 arată care este feedback-ul companiilor la măsurile economice și condițiile de piață din ultimul an. Factorii și contextul în care funcționeză companiile le afectează capacitatea de a-și obține și utiliza resursele ca să genereze valoare. Percepția riscurilor, climatul economic, obiectivele propuse, riscul de industrie și riscul de companie ghidează deciziile cu privire la investiții, angajați și salarii. Rezultatele cercetării arată că “România companiilor “ este puțin încrezătoare în “România statisticilor oficiale” și ne oferă perspectiva realității “din teren”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.
Prognoza privind evoluția cifrei de afaceri în companiile din Romania
Față de ediția de la începutul anului 2019, perspectiva de creștere a companiilor în semestrul doi este mai conservatoare. Vedem o scădere de 8pp (puncte procentuale) a companiilor care se așteaptă la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansată parțial de o creștere de 5pp a celor care prognozează o creștere a cifrei de afaceri cu 10%-20%. Totodată crește cu 6pp procentul companiilor care se așteaptă la menținerea cifrei de afaceri în 2019. La nivel de industrii, cea mai mare creștere a cifrei de afaceri de 20%-30% este previzionată de 19% dintre firmele de alimentație și agricultură.
Prognoza privind evoluția profitului
Previziunile privind evoluția profitului din semestrul al doilea al anului 2019 sunt ceva mai pesimiste pe palierul de creștere 5%-10%, dar mai optimiste pe palierele superioare. Deși 32% dintre companii (față de 26% anterior) se așteaptă ca profitul lor să crească între 10% și peste 30% în acest an, vedem creșteri pe unele paliere de evoluție negativă. Se menține aproximativ același procent (9% față de 8%) al companiior care spun că profitul lor nu va crește în 2019. La nivel de industrii, cea mai importantă creștere a profitului, de 10%-20%, o preconizează 32% dintre firmele din industria farmaceutică și de sănătate.
Prognoza privind evoluția investițiilor în companiile din Romania
Față de semestrul întâi, când 23% dintre companii spuneau că nu vor crește investițiile în anul 2019, în semestrul al doilea 21% sunt de aceeși părere. Observăm, de asemenea, că 43% dintre firme vor să își crească investițiile cu 1%-10% față de 36% anterior. Doar 14% dintre companii spun că vor crește investițiile cu 20%-30% și peste 30% în semestrul doi, comparativ cu 11% în semestrul unu al anului. La nivel de industrii, cea mai mare creștere a investițiilor o preconizează 23% dintre firmele din Agricultură și Alimentație care spun că vor crește investițiile cu 10%-20% în acest an.
Prognoza privind evoluția numărului de angajați și a salariilor
29% dintre companiile românești nu se așteaptă la nici o creștere a numărului de angajați în semestrul doi față de 26% în semestrul unu. În același timp în ambele semestre, 41% dintre companiile care au spus că se așteaptă ca personalul lor să crească în acest an între 1%-10%. Pe palierele superioare, de la 20% la peste 30%, 11% dintre companii au previzionat ca numărul lor de angajați să crească în semestrul al doilea, față de 5% în semestrul întâi.
Dintre industriile analizate cea care estimează cele mai mari creșteri este industria de Agricultură și Alimentație, în care 24% dintre firme așteaptă creșteri de 5%-10% ale numărului de angajați în acest an.
Dacă la începutul anului 2019, 22% dintre companii nu previzionau creșteri salariale, în semestrul al doilea procentul scade la 18%. Scade cu 2pp procentul companiior care vor crește salariile cu 5%-10% în 2019, dar crește procentul companiilor care așteaptă o creștere de 10-20%, de la 12% în semestrul unu la 17% în semestrul doi.
Top 5 provocări și oportunități
Cele mai importante provocări pentru companii în semestrul al doilea din 2019 sunt: atragerea și retenția forței de muncă (62%), creșterea concurenței (55%), gestionarea extinderii afacerii (34%), creșterea costurilor (28%) și colectarea facturilor (26%).
Pentru companiile românești, cele mai importante oportunități raportate în semestrul al doilea din 2019 sunt: creșterea cererii (43%),noi produse și linii de business (41%), retehnologizare și digitalizare (34%), dezvoltarea pe piețe externe (28%) și accesarea fondurilor europene (28%).