Provocări în managementul echipelor hibride
Gestionarea și managementul echipelor hibride poate fi uneori copleșitor, mai ales atunci când angajații se așteaptă la un anumit nivel de libertate ca lucrători la distanță. Sunt provocări diverse, dar cererea de productivitate rămâne aceeași, dacă nu mai mare.
Ce poți face pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din echipa ta hibridă lucrează împreună?
Dacă gestionezi o echipă hibridă în compania ta, iată trei provocări cu care te poți confrunta și strategiile de care vei avea nevoie pentru a le depăși.
Menținerea consecventă a proceselor între membrii echipei
Când gestionezi o echipă hibridă, vrei să oferi angajaților o oarecare autonomie și flexibilitate în munca lor. Unii membri ai echipei cresc profesional când au o asemenea libertate. Altora le lipsește structura și consecvența proceselor mai bine așezate.
Fără a stabili așteptări clare sau a crea linii directoare adecvate pentru echipa ta hibridă, se va dovedi dificil de măsurat, ghidat sau îmbunătățit performanța membrilor echipei.
Din acest punct de vedere unele dintre soluțiile pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a fi adoptate în beneficiul echipei tale hibride includ următoarele:
Centralizarea documentației
Având acces online la documente, membrii echipei pot împărtăși mai ușor cunoștințele necesare pentru a colabora și a comunica împreună. Când vine vorba de gestionarea unei echipe hibride, documentația centralizată construiește mai multă încredere în rândul angajaților, încurajează munca în echipă și crește transparența.
Așteptări clare, nu provocări
Păstrarea proceselor consecvente între membrii echipei este mult mai ușoară dacă procesul tău de gestionare a echipei este unul clar și eficient de la început. Începe cu reguli simple, dar ferme! Când toată lumea știe la ce să se aștepte sau cum să acționeze, deschizi calea pentru productivitate și lucrul în echipă.
Management vizual
Utilizează elemente vizuale pentru a transmite idei. Folosește diagrame inteligente, și arată vizual procesele. În acest mod te poți asigura că acestea sunt ușor de înțeles de către toți membrii echipei hibride. O astfel de abordare ajută și la identificarea blocajelor, a zonelor de îmbunătățire, precum și la vizualizarea membrilor responsabili ai echipei pentru diferitele etape ale unui proces și multe altele.
Luarea deciziilor cu privire la procesele care au loc asincron
Când gestionezi o echipă hibridă, există situații în care este dificil să-i aduci pe toți în același interval orar. Cu o echipă hibridă, comunicarea asincronă poate fi o provocare, mai ales atunci când este implicată luarea deciziilor.
Din fericire, există strategii dovedite pe care le poți folosi pentru a aborda deficiențele comunicării asincrone care apar în timpul gestionării unei echipe hibride:
Întâlniri online frecvente
Este important să aloci timp în fiecare săptămână pentru a te întâlni online cu subordonații tăi direcți, atât ca grup, cât și în întâlniri unul la unu. Organizarea de astfel de întâlniri în mod regulat îți oferă oportunități pentru feedback, evidențierea performanței și obiectivelor echipei, clarificarea așteptărilor și disponibilitatea de a răspunde oricăror întrebări.
Software-uri de colaborare în timp real
Există software-uri care combină puterea diagramelor inteligente cu tabla virtuală și astfel oferă tuturor o singură sursă de adevăr în mod vizual și eficient. Folosirea acestora ajută la creșterea alinierii echipei și a productivității în timp real.
Aducerea noilor membrii ai echipei la o viteza de lucru accelerată
Datorită dinamicii unice implicate în gestionarea unei echipe hibride va fi necesară o atenție suplimentară, pe tot parcursul procesului de onboarding, pentru noii angajați la distanță. Unele dintre strategiile și abordările pe care ar trebui să le adoptați în cadrul companiei includ:
Supra-Comunicarea
În loc să copleșești noii angajați în prima lor zi de muncă, planifică să-i prezinți virtual membrilor existenți ai echipei hibride. În loc să pui oamenii în atenția tuturor, cere-le să completeze un profil de angajat înainte de data de începere.
Pe măsură ce noii angajați sunt desemnați pentru a finaliza sarcinile de integrare în echipă, ar trebui să le oferi:
- Documentare clară – Este necesară mai ales cea referitoare la sarcini și responsabilități, frecventarea online a programelor de training, turul virtual al biroului, setarea spațiului de lucru virtual
- Instrumente si software – Managerii pot folosi vizualizarea datelor pentru a ghida noii angajați prin procesul de integrare. Diagramele grafice pot standardiza (și simplifica) pașii procesului de onboarding. Datorită ușurinței cu care pot fi create și editate, diagramele de flux personalizate pot fi create specific fiecărui rol de muncă și procesului acestuia.
Supra-Conectarea
Pentru a păstra interacțiunea cu colegii, echipele hibride au periodic planificate activități virtuale dedicate interacțiunii cu colegii. Cafeaua de dimineață, cafea cu un manager de top, sesiuni scurte de teambuilding la finalul săptămânii de lucru sunt toate ocazii bune de relaționare cu colegii noi. Soluțiile tehnologice din ce în ce mai diverse ajută relaționarea și susțin interacțiunile de acest fel.
În concluzie
Provocările sunt doar o modalitate de a testa caracterul. Identificate exact și cu strategiile corecte de a le depăși, provocările sunt ocazia pentru a duce echipa și compania la următorul nivel de creștere.
Chiar și cu provocările generate de gestionarea unei echipe hibride, succesul nu este atât de departe pe cât pare. Sigur, trebuie să faci ajustări din mers și să faci față provocărilor. Dar asta se cuplează cu o mentalitate centrată pe oameni, procese, tehnologie și transparență.