Cum poți să devii Agile Lider în 7 pași
Agile lider provoacă abordările tradiționale de management de proiect. Astfel conducerea acestui lider este și ea destul de diferită. Trebuie să fii flexibil, gata să mergi decis înainte și să facilitezi succesul echipei tale pentru ca aceasta să reușească să livreze constant. Deci, cum poți să devii Agile Lider? Iată 7 recomandări practice care te vor ajuta în această transformare.
1. Învăță! Află ce este un Agile Lider.
Poate că cea mai inspirată componentă a conducerii echipelor astăzi este recunoașterea faptului că membrii echipei nu mai sunt văzuți ca un singur bloc numit „followers”, previzibil admirativi ai unui singur om numit „lider”.
Acum, când membrii echipei sunt actualizați cu cele mai noi informații și devin elemente esențiale ale proiectelor de succes, agile liderul este provocat nu doar să recunoască, ci și să învețe cum să valorifice potențialul talentelor din grupul pe care îl conduce.
Liderul agil înțelege necesitatea menținerii unui control suficient pentru a face echipa să funcționeze ca întreg, dar și ca fiecare coleg din echipă să performeze la cel mai înalt nivel personal. Și acest lucru indică necesitatea de a insufla caracteristicile unui lider agil în fiecare membru al echipei.
2. Transmite încredere!
Oamenii sunt de obicei reticenți la schimbare, iar transformarea prin trecerea la agile este o importantă schimbare. Toate schimbările sunt întâmpinate cu o anumită rezistență, pe care trebuie să știi să o depășești.
Așa că, pentru a începe, trebuie să fii gata să convingi și să dovedești de ce noul mod de a face lucrurile este de fapt bun pentru ei. Trebuie să poți face asta în fața oamenilor, dar și pe toate canalele online de comunicare, deoarece arta de a influența este măiestria liderului.
Așadar, cunoaște avantajele și dezavantajele procesului de schimbare. Asigură-te că înțelegi de ce agile este calea potrivită pentru succesul echipei tale. Fii pasionat de punerea schimbării în practică, pas cu pas!
3. Renunță la control!
Odată ce echipa ta este pregătită, trebuie să fii și tu. Majoritatea metodelor agile lasă echipelor autocontrolul, ceea ce înseamnă că ești acolo doar pentru a ajuta, nu pentru a supraveghea. Acesta poate fi un aspect greu de înțeles, mai ales din punctul de vedere al managementului de proiect tradițional, dar este ceva ce va trebui să faci.
Așadar, cunoaște modul în care funcționează echipa ta și fii gata să îi ghidezi ca să fie eficienți. Lăsă în urmă rapoartele de progres care obișnuiau să-ți ofere confort. Ai încredere în echipa ta și ai să fii plăcut surprins de modul în care noile responsabilități îi transformă într-o echipă mai eficientă și mai responsabilă.
4. Fii deschis la posibilități!
La fel ca în cazul echipelor auto-organizate, va trebui să îți ții mintea deschisă atunci când practici agile. Vor fi serpentine de schimbare în calea ta. Dar atâta timp cât nu funcționezi limitat de lucrurile făcute într-un anumit fel, vei fi bine.
Agilitatea ca practică este un mecanism în continuă evoluție. Astfel, deși alegi o metodă pentru a o aplica împreună cu echipa ta, asta nu înseamnă că va fi aceeași după câteva luni.
Tu, în calitate de lider, trebuie să te uiți mereu la gradul de optimizare și dezordine al procesului. Schimbările pot veni în forme diferite și din mai multe direcții diferite. Ține cont de asta.
5. Acceptă eșecul!
Un alt lucru care s-ar putea să nu-ți placă, dar cu care vei avea de-a face este eșecul. În loc să-l evite, agile liderul acceptă eșecul ca pe o oportunitate de a învăța și de a se îmbunătăți. Ține minte acest motto: ”Eșuează rapid și schimbă. De asta există iterațiile.”
Astfel, fiind un lider agil, trebuie să înțelegi valoarea eșecului și să-l îmbrățișezi ca pe o oportunitate de a învăța. Va fi responsabilitatea ta să transmiți acest lucru echipei și să evidențiezi lecțiile din spatele eșecului.
6. Bucură-te de proces!
În cele din urmă, agile va fi cu siguranță un drum cu suișuri și coborâșuri atât pentru tine, cât și pentru echipa ta. Dar asta cu siguranță nu înseamnă că nu te poți bucura de călătorie, de proces.
De fapt, chiar asta ar trebui să faci. Concentrează-te pe aspectele pozitive și rezolvă-le pe cele negative în echipă. În curând vei vedea că echipa ta evoluează și crește dincolo de orice așteptări inițiale.
7. Dezvoltă echipa!
Un lider agil de succes creează o cultură în care fiecare membru al echipei dezvoltă aceleași atribute de leadership agil în sine, subliniind încă o dată învățarea ca o componentă de bază a unui leadership agil eficient.
Nici un lider agil nu este amenințat de ideea de a ajuta fiecare membru al echipei să-și dezvolte propriile abilități de leadership agil, găsind procesul motivant și, de obicei, dând noi idei, energie și sinergie pentru a întări și încuraja întreaga echipă.
Agile Leadership este un proces, nu o stare. În consecință, dezvoltarea și perfecționarea caracteristicilor pozitive ale unui lider agil este un mod de a fi, nu un element care să bifeze o „listă de verificare a succesului în conducerea agilă”.
În concluzie
Cât de bine îți cunoști stilul de conducere? Cum ți-l poți modela ca să fii și tu un agile lideri. Poți afla cu ajutorul cursului Agile Leadership Mastery.
Acest curs este un pas ideal în dezvoltarea acestui mod de a trăi și de a lucra. Toți participanții au văzut schimbări majore în stilul lor de conducere și în propriul nivel de împlinire, atât personal, cât și în carieră.
De abia aștepți să începi? Te înțeleg, motiv pentru care acest ghid de Agile Leadership este complementar experienței pe care cursul Agile Leadership Mastery ți-o oferă.