Practici eficiente pentru gestionarea echipelor hibride
Locurile de muncă au devenit din ce în ce mai fluide de când angajatorii le permit angajaților să lucreze mai ales de acasă și să vină la birou doar în anumite zile. Din această cauză, dinamica echipelor se poate schimba de la o zi la alta, necesitând un management atent din partea managerilor, care au nevoie de competențe solide și practici eficiente pentru gestionarea echipelor hibride.
1. Ce diferențiază echipele hibride de echipele de la distanță?
Majoritatea companiilor confundă echipele hibride cu cele care lucrează la distanță. De ce? Din cauza percepției greșite că membrii unei echipe hibride pot lucra bine doar atunci când vin la birou. Lucrul într-un mediu hibrid, însă, nu împiedică membrii echipei să lucreze excelent și de la distanță. Iată cum diferă o echipă hibridă de o echipă care lucrează numai de la distanță:
Echipa care lucrează de la distanță | Echipa care lucrează în sistem hibrid |
Colaborează numai de la distanță. | Colaborează atât pe bază de interacțiune fizică, cât și la distanță. |
Membrii echipei pot lucra la distanță din orice locație, inclusiv de pe plajă, de la terasă în timp ce beau o cafea, sau chiar dintr-un avion. | Membrii echipei lucrează de acasă și de la birou, împărțindu-și timpul între cele două locații câteva zile, în fiecare săptămână. |
În cadrul ședințelor, fiecare membru al echipei se conectează de la distanță. | În cadrul ședințelor unii membri se conectează de acasă, iar alții de la birou. |
Se folosește numai comunicarea virtuală. | Echipele comunică și virtual, dar și față în față. |
2. Care sunt provocările echipelor hibride?
Lumea echipelor hibride este una care se schimbă și evoluează constant. Fiind un mod de lucru relativ nou, munca în sistem hibrid are propriul său set de provocări.
Schimbările aduse de pandemie au creat o serie de oportunități și provocări pentru angajatori, inclusiv legate de modurile în care să atragă, să rețină și să implice mai bine angajații, oferindu-le în același timp valoarea și sensul pe care le cer acum de la locurile lor de muncă.
Un alt aspect important este dat de faptul că, pe măsură ce echipele hibride devin formula standard pe care o folosesc majoritatea companiilor, există preocupări tot mai mari pentru a nu pierde cultura organizațională a companiei.
3. Care este secretul conducerii unei echipe hibride?
Nu este deloc simplu să gestionezi echipe care lucrează hibrid. Managerii trebuie să lucreze simultan cu două stiluri de lucru radical diferite deoarece au în echipă colegi care lucrează de la distanță, din diverse locații, și colegi care sunt prezenți fizic în același birou.
Asta îi determină să se întrebe: ”cum putem gestiona cu succes echipele hibride? cum se poate face alinierea valorilor oamenilor, dar și să se creeze un mediu de lucru productiv și plăcut pentru fiecare membru al echipei?”
Cele mai bune cinci practici pe care managerii cu experiență le folosesc pentru gestionarea echipelor hibride sunt următoarele:
- Pentru un management eficient al timpului, stabilesc un calendar clar pentru echipă.
- Pentru un management bun al muncii, stabilesc un sistem pentru colaborarea în echipă.
- Pentru a asigura claritatea mesajelor, supra-comunică și nu lasă lucruri nespuse.
- Pentru a integra ușor schimbarea, sunt întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate.
- Pentru a preveni epuizarea, se asigură că toată echipa adoptă un stil de lucru echilibrat.
În concluzie
Un loc de muncă hibrid va da ocazia oamenilor de a experimenta un mod de lucru diferit. Pe de altă parte managerii trebuie să găsească soluții la problemele noi și vechi. Ei trebuie să fie gata pentru a face față dificultăților prezente și viitoare.
În general, gestionarea unei echipe hibride presupune atingerea unui echilibru între acțiunile derulate cu angajații care lucrează de la birou și cei de la distanță. Cu tehnologia adecvată, abilități excelente de comunicare, tehnici de delegare și feedback, precum și cu roluri și sarcini clar definite, o echipă hibridă poate funcționa extraordinar de bine.