Este ChatGPT substitut pentru învățare?
Înaintea răspândirii internetului și apariției ChatGPT, schimbările tehnologice și sociale erau mai lente. Viitorul putea fi prezis. Cunoașterea avansa mai încet, cadrele de învățare erau relativ fixe și locurile de muncă cam aceleași, companiile făceau planuri strategice pe perioade de 10 sau 5 ani, bazate pe premise relativ stabile.
După răspândirea internetului și odată cu avansul tehnologic accelerat, mediul de afaceri și societatea în ansamblu au devenit mai volatile și imprevizibile. Schimbările tehnologice rapide, inovațiile disruptive și globalizarea au schimbat peisajul economic și au determinat o adaptabilitate și o învățare continuă mai necesare decât oricând.
Este ChatGPT un substitut pentru învățare?
Lansat oficial în noiembrie 2022, ChatGPT pare că dinamitează tot eșafodajul și așa greu întreținut al unei lumi care mai controla transformarea, dar care acum se simte împinsă de la panoul de comandă de inteligența artificială.
Cărți care se scriau după ani de cercetare sunt acum realizate în săptămâni și uneori zile. Coduri de programare care aveau nevoie de echipe întregi de programatori că să le scrie sunt realizate acum în câteva minute. Întrebări care își găseau răspunsul prin ore de lectură și învățare îl primesc acum în câteva secunde.
Este ChatGPT substitut pentru învățare? De ce să mai învăț dacă Inteligența artificială știe mai multe lucruri decât mine? Pentru a da răspunde acestor întrebări este nevoie să înțelegem că adaptarea la viitorul incert marcat de inteligența artificială trebuie să însemne mai multă învățare.
O învățare cu scop, care să ne responsabilizeze că să fim relevanți social și profesional. Din “fabricile” sistemului de învățământ, procesul educațional și planul de învățare sunt concepute de echipe de experți educaționali.
Conținutul din curriculum era responsabilitatea lor, iar “ucenicilor” li se spune ce să învețe. Procesul acesta era într-un fel firesc ținând cont de etapă inițială de formare.
Odată însă cu maturizarea și ieșirea din sistemul de educație formală responsabilitatea ne revine. Fiecare trebuie să-și construiască curriculumul în funcție de obiectivele profesionale și de viață.
Cum preluăm controlul asupra creșterii personale?
Efectul ChatGPT este confuzia dintre accesul la informație și învățare, ceea ce conduce la două consecințe într-un fel contradictorii:
1. Demobilizarea din a mai învăța, „de ce să mai învăț dacă dau click și aflu orice”, și
2. Iluzia că știi, “am citit rezultatul căutării și acum știu”.
Informația pe care ne-o da Inteligența artificială e bună ca element de sprijin în învățare dar nu o înlocuiește. Deocamdată este o colecție de informații care nu se articulează într-un sistem sau gândire coerentă. Îi transferă utilizatorului informații și ceva învățare, dar este o învățare minimală.
Nu are legato-ul cunoașterii, textura gândirii construite, bazată pe înțelegerea pas cu pas și transformarea utilizatorului în generator de cunoaștere, ci replică iterativ formulată a unor algoritmi care îl lasă pe user aproape la fel cum l-au găsit.
De aceea realizarea unui curriculum de învățare este responsabilitatea noastră deoarece ține cont de obiectivele personale stabilite. Te obligă la o analiză a competențelor valorizate în prezent. Te ajută să identifici temele cheie și structurarea lor pentru a asigura o progresie coerentă. Te orientează să-ți alegi metodele și strategiile de învățare. Te pune în postura de a-ți monitoriza progresul prin raportare la obiectivele fixate.
Există așadar o anumită eficiență socială pe care responsabilitatea de a-ți construi propriul curriculum o creează. Când fiecare este responsabil față de cine vrea să devină, sunt șanse mari pentru că fiecare comunitate și societate să progreseze.
Cum să alegi un furnizor de educație?
O altă dimensiune a responsabilității este alegerea furnizorilor de educație. Criteriile după care ne selectăm companiile care prestează astfel de servicii trebuie să fie clare și aliniate cu obiectivele individuale.
Câteva dintre întrebările pe care să util să ni le punem când selectăm furnizorul de învățare sunt: Este o companie prezentă în online și offline? Are suită de training-uri de care am nevoie? Ce recenzii are furnizorul? Ce referințe îmi poate da? Ce portofoliu de clienți are? Cum comunică? Ce metode și abordări de învățare folosește? Ce resurse și suport suplimentar oferă pentru o învățare continuă?
În concluzie
Informația este o premisă necesară dar nu suficientă pentru învățare. Faptul că ChatGPT ne facilitează accesarea informației nu înseamnă că o deținem cu adevărat. Învățarea implică nu numai acumularea de informații, ci și procesarea și înțelegerea acesteia, aplicarea practică, conectarea cu cunoștințele anterioare și dezvoltarea abilităților și competențelor.
ChatGPT poate furniza informații și răspunsuri pe baza cunoștințelor sale anterioare și a datelor de învățare, însă procesul de învățare în sine depinde de modul în care utilizatorul interacționează cu aceste informații. Învățarea adevărată nu e cea a unei acumulări neintegrate și inerte ci o uneia integrate și active.