Formula de succes în 2020
Învățarea nu mai este un segment bine delimitat în biografia fiecăruia de care stă legată o diplomă. Formula de succes în 2020 este condiția de a exista în viitor. Competiția opțiunilor de carieră se organizează pentru o decizie finală pe măsură ce învățăm tot mai multe despre implicațiile progresului tehnologic din lumea în care trăim.
Evident, nu trebuie să ne repetăm în tot ceea ce facem. Putem să lăsăm mașinile să facă asta. Automatizarea și inteligența artificială vor genera prosperitate și milioane de noi locuri de muncă, dar vor obliga la recalificare aproximativ 375 milioane de oameni, potrivit McKinsey. Formula de succes în 2020 este condiția de a invata continuu.
Formula de succes, de la competență la talent
Talentul nu are vârstă, gen și nu se manifestă doar într-un domeniu anume. Tehnologia dă posibilitatea fiecăruia dintre noi să învețe lucruri care să-l facă competitiv în piața muncii. Tot ce avem de făcut este să ne concepem un plan de învățare pe termen lung.
Într-o lume a transformărilor, aptitudinile cerute în anul 2030 vor fi în mare parte diferite de cele din anul 2020. Cele mai recente rapoarte privind tendințele pentru cele mai cerute aptitudini în următorii 10 ani deja o demonstrează.
Potrivit Vodafone Global Trends Barometer 2019 aptitudinile de utilizare a tehnologiei digitale (69%), comunicare (57%) și relaționare umană (48%) sunt în topul celor mai importante. Se observă nevoia unei diversități de competențe în companiile preocupate de inteligența artificială sau construirea unei diversități de talente.
Formula de succes, noul standard de gândire este creativ pentru
Cunoașterea fundamentelor logice ale tehnologiei este importantă, dar viitorul nu oferă garanții de reușită celor cu o experiență și gândire standard. Oamenii care își vor actualiza continuu capitalul intelectual prin învățare, vor fi relevanți pentru viitor. Companiile care vor știi să integreze competențele cele mai diverse pentru a reuși să dea la iveală soluții disruptive se califică pentru topurile celor mai de succes companii de mâine.
Potrivit aceleași surse, 70% dintre companii spun că ciclul de viață al competențelor în domeniul lor este tot mai scurt. În consecință, companiile sunt nevoite să-și sprijine auto-dezvoltarea prin programe de învățare pentru angajați. Deoarece sunt parte din schimbarea în cadrul companiei, angajații nu doar îmbunătățesc mediul de lucru dar se simt și mai motivați și cresc astfel productivitatea companiei care investește în ei.
Formula de succes, ocupații redundante, ocupații emergente
Pe o linie a potențialului competențelor de ieri, azi și mâine realizată de World Economic Forum vedem slujbe precum contabil, auditor, casier, mecanic, electronist, funcționari de multe tipuri, analiști financiari, poștași, secretară, trecute în categoria ocupații redundante. În același timp, noi ocupații cu nume exotice lasă să se întrevadă impactul noilor tehnologii asupra celor mai diverse domenii.
Există categoria unor slujbe mai stabile, al căror timp de expirare încă nu a venit dar pentru care multe universități tot mai pregătesc specialiști. Cu alte cuvinte, World Economic Forum a descoperit că cererea pentru abilități cognitive, tehnologice, sociale și emoționale mai mari vor crește, în timp ce abilitățile fizice, manuale și cognitive de bază vor scădea.
În concluzie
Pentru prima dată în istorie, cinci generații coexistă acum la locul de muncă pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult și muncesc mai mult în viață. Tehnologia schimbă modul în care trăim, lucrăm, învățăm, comunicăm și ne conectăm, creând locuri de muncă, redefinind standardele sociale și producând noi dinamici în cultura și practicile de muncă.
În același timp, chiar și în România, consumatorii solicită o interacțiune cu companiile mai transparentă, echitabilă și etică. Lupta pentru talente este câștigată din ce în ce mai mult de organizații care oferă opțiuni de muncă flexibilă, oferă planuri de carieră personalizate și oferă un scop mai mare pentru misiunea companiei. În acest context, noua formulă de succes este: evoluție tehnologică, învățare continuă, transformare personală și organizațională.