Viralizarea transformării digitale a companiilor
Pe măsură ce buletinele de știri ne prezintă statisticile unui dezastru social și economic planetar, și în România un număr tot mai mare de companii se confruntă cu scăderea cererii, dificultăți pe lanțul de aprovizionare, lipsa de lichiditate, dar și mai acut, o lipsă de perspectivă.
Ce va urma? Cum va fi după ce va trece pandemia?
Companiile sunt obligate să se adapteze rapid la noile realități de operare. Într-o clipă am văzut cum totul se mută în mediul online și descoperim tele-munca sau tele-educația.
Pandemia le arată companiilor valoarea tehnologiei informației și a transformării digitale. În timp ce unele companii au fost mai bine pregătite, altele s-au pus la adăpostul ajutoarelor de stat în așteptarea sfârșitului pandemiei și a reluării, poate, într-un mod diferit a activității.
Către acestea din urmă, dar nu numai, adresez următoarele recomandări cu încrederea că le vor ajuta să fie mai bine pregătite pentru ce va urma:
Instrumentele de colaborare online
Companiile trebuie să identifice, să evalueze și să aibă mixul de instrumente de colaborare online relevante pentru activitatea lor, ca să poată să lucreze și la distanță. Dincolo de companii care au astfel de soluții consacrate, chiar premium, la prețuri mari, sunt și companii care pot oferi instrumente și soluții similare la prețuri accesibile. Criteriile pe care e bine să le aveți în vedere sunt securitatea și scalabilitatea înaintea de alegerea unor instrumente de colaborare la distanță, în orice variantă de accesare.
Strategia de relansare a canalelor de vânzare
Deoarece comportamentele de cumpărare au fost serios afectate de măsura de distanțare socială, companiile care operează preponderent în mediul offline nu-și mai permit să vadă în online doar o opțiune ci o necesitate. Includerea prezenței online înseamnă strategie și investiții pentru asigurarea unei mai mari sustenabilități a afacerii.
Un plan de continuitate agil
Chiar și cu un plan de continuitate aflat într-unul din fișierele din My Documents, liderii companiilor nu au prea avut ce face. Un plan agil care să se declanșeze imediat și care să fie simulat lunar, mai ales după activarea sistemului de lucru de acasă este cel mai potrivit. Mediul caracterizat de volatilitate, incertitudine, complexitate și ambiguitate impune răspunsuri rapide și uneori luarea în considerare a telemuncii ca soluție permanentă.
Tehnologii de automatizare
Cele mai multe companii din producție atunci când nu și-au închis cu totul producția, și-au redus-o considerabil. În aceste condiții presiunea asupra lanțului de aprovizionare a crescut proporțional cu cererea tot mai mare. Automatizarea unei companii de producție cu operarea minimă prin intervenția oamenilor trebuie să devină o realitate frecventă care să asigure pregătirea mai bună pentru situații de criză de sănătate în viitor.
Securitatea informatică
Securizarea datelor companiei, consumatorilor sau alte informații sensibile se impune că o obligație dictatată nu neapărat de GDPR dar de siguranța afacerii în sine. Sunt binecunoscute cazurile de data breaches care au cauzat daune imense companiilor victimă. Telemunca aduce provocări din acest punct de vedere. Utilizarea explozivă a unor instrumente sau platforme pentru lucrul la distanță poate expune companiile la riscuri de securitate pe care furnizorul instrumentului nu le-a luat în calcul în faza de design a produsului. Securitatea informatică ar trebui luată în considerare anticipat și nu post facto.
Transformarea transformării digitale
Complementare celor de mai sus mai sunt tehnologiile de ultima oră: RPA, Inteligență Artificială și Machine Learning, Realitatea Augmentată și Virtuală, Printarea 3D, care sunt și ele mai mult sau mai puțin direct relevante companiilor în funcție de industrie.
Dincolo de declinul vânzărilor, incapacitatea de a reporni producția și de a avea întâlniri de afaceri, ”achizițiile” acestei crize sunt adoptarea telemuncii la scala largă, rafinarea utilizării instrumentelor digitale și recunoașterea valorii transformării digitale și tehnologiei informatice de către angajați.
Însă cheia transformării digitale nu este doar tehnologia, ci colaborarea. La intersecția dintre tehnologie și oameni stă soluția transformării digitale a companiilor. Pentru companiile care nu au făcut eforturi pentru transformarea digitală în ultimii ani este foarte probabil ca acest virus să fie catalizatorul care să împingă această transformare dincolo de linia de sosire.